Category Archives: Gatanje

Nazovite telefon našeg tarot centra
064/651 - 652
ili pošaljite sms sa ključnom riječi
TAROT247 na 888999
(Tel:6,99,Mob:8.41 KN/min,7KN/sms)


KAKO SE GATALO U PROŠLOSTI

 

 

GATANJA su kroz različita povijesna razdoblja bila prisutna na svim kontinentima. Neka od njih, poput gatanja u dlan, gatanja sa solju, grahom ili gatanja pomoću viska ili kristalne kugle, se koriste i danas, ali postoje mnoge vrste gatanja koje su danas zaboravljene. Na primjer:gatanje brašnom ili ječmom, gatanje maslinama, kamenjem, pijeskom, iglama pa čak i pticama .  Drevni narodi su za gatanja  koristili predmete koji su im bili dostupni i one koje su upotrebljavali u svakodnevnom životu. Iako one danas nekima djeluju naivno u tadašnjim su kulturama zauzimale značajno mjesto, a vračevi i proroci koji su ih koristili uživali su veliko poštovanje u zajednici.

GATANJE SOLJU:Ova tehnika je doživjela svoj procvat u srednjovjekovnoj Europi. Vidovnjak bi na otvorenom prostoru zapalio vatru i bacao u nju sol. Promatrao je i osluškivao zvuk koji se pravi i način na koji se plamen oblikuje prema bačenoj soli. U antičkoj Grčkoj je također postojala ovakva vrsta gatanja , ali je u ovom slučaju glava kuće, kao najstariji muški član porodice, u vatru bacala sol i tumačila zvukove koji bi se stvarali.

GATANJE PLETLOVIMA:Ova vrsta gatanja  je bila vrlo popularna u starom Rimu. Vrač bi po zemlji bacao kukuruz crnim pijetlovima i tumačio otiske koji su pijetlovi koracima ostavljali u zemlji.

GATANJE BRAŠNOM:Gatanje brašnom je bilo vrlo popularno u antičkoj Grčkoj, potječe od kulta boga Apolona, a podsjeća na kineske kolačiće sudbine. Najprije se postavljalo pitanje na koje se traži odgovor, a zatim bi se na devet papirića pisalo devet mogućih odgovora. Nakon toga su se od brašna i vode pravili mali kruščići u obliku lopte, a u sredinu bi se stavljali papirići s odgovorima. Onaj koji postavlja pitanje bi ih promiješao i po osjećaju izabrao jedan koji je sadržavao odgovor na njegovo pitanje.

GATANJE JEČMOM:Ova vrsta gatanja bila je vrlo popularna u više različitih kultura, najviše zbog svoje opasnosti. Vrač je mijesio i pekao posebno tijesto od ječma i u tu smjesu dodavao jednu od halucinogenih biljaka koje su djelovale kao opijum i poticale njegove vizije. Opasnost ovog gatanja je upravo halucinogena biljka koja, ako se ne koristi u preciznoj količini i ukoliko se tijesto nedovoljno dugo peče, može djelovati i kao otrov.

GATANJE PIJEKOM:Tehnika gatanja pijeskom ima korijene u drevnoj Perziji odakle se proširila čitavom Azijom i stigla u Europu gdje je imala zamaha sve do perioda renesanse. Iako na prvi pogled izgleda jednostavno, ova metoda zahtjeva iskustvo i preciznost. Vrač pred sobom drži posudu s pijeskom koju onaj koji postavlja pitanje desnom rukom jednom promiješa. Vrač bi zatim tumačio oblike koje su se napravili. Osim pažljivog proučavanja pijeska, vidovnjak je uzimao u obzir i popratne pojave koje su slijedile tijekom miješanja pijeska pa se tako iznenadni vjetar koji bi puhao i uklanjao određene količine pijeska tumačio kao vrlo ozbiljno i zloslutno predskazanje. Postojali su i mnogi drugi popratni simboli poput lista ili insekta koji bi sletio na pijesak i tako na simbolički način utjecao na predskazanje.

GATANJE KAMENOM:Gatanje kamenom potječe od Kelta, ali nije dugo preživjelo, niti se raširilo na druga područja. Koristi se samo za pitanja na koja se može odgovoriti sa da ili ne. Onaj koji postavlja pitanje drži kamen iznad sjekire koja je zabodena u zemlju. Prema načinu i strani na koju bi kamen pao vrač bi tumačio odgovor na pitanje.

GATANJE POMOĆU ŽIVOTINJA:Ova tehnika ima korijene u šamanizmu i do danas se prakticira u nekim dijelovima svijeta, ali se uglavnom povezuje sa predrasudama i praznovjerjem. Onaj koji postavlja pitanje na svom putu do vrača treba obratiti pažnju na životinje koje će na tom putu sresti. Kasnije mu opisuje životinje koje je sreo i njihov redoslijed, a šaman na osnovi tih informacija tumači pitanje.

GATANJE IGLAMA:Metoda gatanja iglama  se zasniva na korištenju oštrih predmeta i to uglavnom igala i čavala. Vrač drži u šaci trinaest igala i koncentrira se na pitanje u vezi kojega želi saznati odgovor. Ispruža ruku i ostavlja ih da padnu na površinu blago posutu brašnom, šećerom ili solju. Nakon toga tumači način pada i oblik kojega su igle formirale na površini.

GATANJE MASLINAMA:Ova vrsta  je svoj procvat doživjela u sjevernoj Europi odakle se proširila i na ostale europske zemlje. Vrač je palio vatru od granja divlje ruže i šipka koja su prethodno bila pažljivo sakupljana u noćima mladog mjeseca. Koncentrirao se na plamen vatre i udisao isparavajuće mirise sve dok u dimu nije vidio oblike i dobivao vizije.

GATANJE PTICAMA:  Gatanje pomoću ptica potječe iz starog Rima. Vračevi su promatrali ptičji let i njihovu pjesmu, a na osnovi toga proricali sudbinu čitavog carstva.

GATANJE UZ POMOĆ MJESECA:Gata  se uz pomoć božice Mjeseca koja u različitim kulturama ima različita imena (Luna, Dijana, Ekati…). Kako je Mjesec tipični ženski simbol, ovu tehniku gatanja  koristile su uglavnom žene. Prije početka svakog proricanja svećenica bi najprije prizivala Mjesečevu boginju kako bi joj pomogla prilikom vračanja. Kada bi pronašla mjesto s kojega bi najbolje mogla promatrati Mjesec, od njegovih boja, načina prelamanja svjetlosti i oblika koji se pojavljuju na njegovoj površini davala je odgovore na postavljena pitanja.

GATANJE VODOM:Vrač bi punio jednu posudu vodom, a zatim je onaj koji postavlja pitanje u posudu bacao kamen. Na osnovi zvuka koji je kamen stvarao prilikom upadanja u vodu, vrač je davao odgovor na pitanje. U nekim prilikama, umjesto kamena, u vodu je sipano ulje, pa bi vrač tumačio oblike koji se stvaraju u posudi.

Naši stručnjaci su također odlični poznavatelji navedenih tehnika te ih možete s povjerenjem isprobati samo na AstroTarotu!

 

Šesto čulo

Vidovitost

Vidovitost

S vremena na vrijeme dobijete osjećaj da će telefon zazvoniti… i onda zazvoni. Ili pogodite tko zove… i u pravu ste. U mislima vam je pjesma i kad uključite radio, svira upravo ta pjesma… Jesu li ovo sve samo slučajnosti? Ili imate razvijenije nadnaravne sposobnosti od ostalih ljudi?

Vidovitost i telepatija su sposobnosti koje svatko može razviti

Ekstrasenzorna percepcija (ESP, šesto čulo) je izraz koji u parapsihologiji opisuje čula koja su iznad običnih čula: vid, sluh, miris, okus i dodir. To su sposobnosti poput telepatije – primanja i odašiljanja misli i prekognacije (vidovitost)– predviđanja budućnosti. Iako je nekim ljudima urođena veća osjetljivost na ove fenomene i veće sposobnosti od ostalih pojedinaca, “šesto čulo” može svatko razviti.

Najvažnija je vjera u sebe

Najvažnije za početak jest da vjerujete u samu sebe. Ovo je najbolji način da razvijete ekstrasenzornu percepciju i ostale talente koje posjedujete. Sve što jako želite možete ostvariti uz mnogo volje, truda i vježbanja, pa tako i razviti svoje šesto čulo.

Kako biste izoštrili šesto čulo za početak morate postati svjesni toga kako primate poruke koje vam svemir i energije u njemu šalju. Svi mi osjetili smo barem jednom u životu nešto predosjetili. Kako ste se osjećali u tim trenucima? Što ste osjećali? Kako ste znali da osjećate nešto nadnaravno? Vjerujte svojim osjećajima i osluškujte ih. Dok postajete svjesni vlastitih sposobnosti, pokušajte sami sebe testirati. Na primjer: Usmjerite misli na to da vas netko nazove i zadržite misao deset minuta. Ovo isprobavajte nekoliko puta na dan, nekoliko dana. Zabilježite koliko puta vas je uistinu netko nazvao. Isto tako postanite svjesni svojih snova, ostvaruje li se ponekad nešto iz njih?

Vježbajte svoje novootkrivene sposobnosti

Drugom vježbom pokušajte otkriti tuđe misli. Za početak počnite s prijateljima ili rodbinom. Neka zamisle neku stvar ili riječ, a vi pokušajte osjetiti i vizualizirati što su si zamislili. Nemojte se dati obeshrabriti početnim neuspjehom. Vi vježbate i razvijate se, isto kao što biste to učinili da počnete svirati neki instrument, učili neku novu vještinu… Dio vas je samo promatrač, samo postajete svjesni onog što oduvijek postoji u vama. Postanite svjesni toga kako primate poruke, kako ih šaljete, dopustite slikama zvukovima i riječima da prolaze kroz vaš um.

Jedan od načina vježbanja je da zastanete prije nego što napravite nešto. Na primjer, kad telefon zazvoni, pričekajte nekoliko sekundi i pokušajte pogoditi tko zove. Isto napravite ako vam netko pozvoni na vrata. Vježbajte na poslu, možete li pogoditi je li netko sretan ili preopterećen bez da mu vidite izraz lica. Pokušajte postati univerzalno svjesni, neka vam um i tijelo postanu antena za psihičke informacije koje prolaze kroz vas. Dodirujte predmete koji pripadaju nekome kog poznate i pokušajte osjetiti energiju te osobe.

Što ste otvoreniji, više ćete poruka primati

Dopustite si primanje poruka. Ako ih ne razumijete, sami sebi postavljajte pitanja i tako pokušajte razjasniti o kakvoj se poruci radi. Kada se informacija pokaže točna, pokušajte zapamtiti kako ste se osjećali kada ste ju shvatili ili tik prije nego što se to dogodilo. Koliko je jak bio osjećaj? Ako se radi o neugodnom osjećaju, upitajte se zašto se tako osjećate.

Je li to upozorenje na nešto što će se dogoditi? Kad šećete ulicom i osjetite da morate promijeniti smjer jer će se inače nešto negativno dogoditi. Ili sitnice, kao što je osjećaj koji vas upozori da zaključate vrata od kuće ili automobila. Obratite pozornost na ove sitnice. Ako se otvorite ovim osjećajima, oni će se razvijati i postat ćete sve osjetljiviji na njih. Ovo su maleni znakovi vaše ekstrasenzorne percepcije, šestog čula. Što joj više prepustite, to će vaša telepatija i vidovitost postati jasnija i češća.

Test – Jeste li VIDOVITI?

Vidovitost

Vidovitost

Radoznalost je potencijalno pozitivna osobina licnosti, ali sklonost ka vjerovanju ili sumnji ima poseban uticaj na proflil licnosti. Psiholoski gledano postoji niz faktora koji nas opredjeljuju ka prihvatanju ili odbacivanju (ne)mogucnosti u predvidjanju dogadjaja. Naravno, posebno utmeljenje u formiranju odredjenog stava ima faktor “iskustva”. Uz sve slicnosti i razlike koje postoje u razmisljanju i ponasanju, svako je razliciti svet za sebe u okviru nase zajednicke (iste) slike sveta.

Da li ste nekad osetili poriv radoznalosti u zelji da proverite mogucnost vlastite vidovitosti ili mogucnosti proricanja dogadjaja? Pitanje je uvek prisutno i ostaje otvoreno, ali i odgovor je uvek zagonetan.

Pred Vama je psiho-test koji Vam nudi mogucnost potkrepljenja Vase radoznalosti, ali mozda i nesto vise od toga, provjerite sami.

POSTUPAK RIJESAVANJA TESTA:

Potrebno je da po redosljedu pitanja, odaberete jednu od cetiri ponudjenje mogucnosti (odgovora) koja se najvise uklapa u Vas stav i profil licnosti. Na kraju, pogedajte REZULTATE testa.

PITANJA:

1. Za Vas vidovitost prije svega znaci:
a) Malo svetla na kontrolnoj ploči automobila koje signalizira da Vam ponestaje benzina.
b) Da osobe koje “vide” imaju vise intuicije od ostalih smrtnika.
c) Sposobnost da se predvide dogadjaji.
d) Tema kojoj neke osobe poklanjaju veliku paznju.

2. Rijec “buducnost” u Vama najpre budi pomisao na:
a) Znanstvenu fantastiku.
b) Sutrasnjicu.
c) Na tudju buducnost, koju je moguce jasno viditi ili predvidjeti.
d) Novi dogadjaji koji Vam neminovno predstoje.

3. Nalazite se kod prijatelja. Posle vecere na stolu se pojavljuje spil karata:
a) Pocecete da zidate, na sred stola, kulu od karata.
b) Predloziti partiju pokera sa visokim ulogom.
c) “Gledacete” u karte kako bi svima prisutnima videli buducnost i dali dobar savet.
d) Predlozicete neku drustvenu igru, samo ako su i drugi raspolozeni.

4. Verujuci da ste vidoviti jedan prijatelj Vas moli da mu “pogledate” buducnost. Vi cete:
a) Recicete mu samo poznate i utesne stvari o njegovoj sadasnjoj situaciji.
b) Recicete mu samo najlepse stvari bez veceg udubljivanja.
c) Odmah cete mu sve ispricati buduci da zaista “vidite” i ubedicete ga, da ce sve stvari resiti vrlo lako.
d) Recicete mu otvoreno da je u velikoj zabludi sto od Vas ocekuje nemoguce.

5. Vatikan osudjuje svakog ko se bavi “gledanjem” u buducnost:
a) To je opravdano.
b) Pogresno je zabranjivati bilo kome da sazna svoju sudbinu.
c) Nebitno, ipak religija i parapsihologija se preplicu.
d) To je oblik presije, ne treba nikom nametati svoja uverenja.

6. Upoznali ste jednu osobu koja Vas veoma privlaci i cini Vam se da ste je vec ranije sreli:
a) Sigurno ste je “sreli” u jednom od Vasih erotskih snova.
b) Videli ste je u nakom trenutku kada niste mogli da reagujete.
c) Moguce je, da ste u nekom proslom zivotu bili ljubavnici.
d) Moguce je, da ste je upoznali na nekom skupu gde je bilo mnogo ljudi.

7. Vasa omiljena zivotinja je:
a) Krava.
b) Zmija.
c) Macka.
d) Pas.

8. Svome prijatelju/prijateljici volite da poklonite:
a) Nesto sto ce fascinirati prijatelja/cu i okolinu.
b) Stojeci sat ili kristalnu kuglu, nesto vrlo intrigantno.
c) Njegov/njen kompletno uradjen horoskop.
d) Neki poseban dar koji je po njegovom/njenom ukusu.

9. Vazno Vam je da se sa Vasom bliskom porodicom:
a) Da Vas cene, novac nije uvek presudan.
b) Da uvek mozete da racunate na njihovu pomoc.
c) Da im pomognete ukoliko imaju neprilika.
d) Da se lepo slazete i cesto druzite.

10. “Gledali” ste buducnost jednom od Vasih najboljih prijatelja. Naplaticete mu:
a) Umanjicete cenu u izvesnoj meri.
b) Imate istu tarifu kao i profesionalni vidovnjaci.
c) Nista, dovoljan Vam je njihov veliki osmeh
d) Simbolicnu sumu, tek reda radi.

11. Obicno sanjate:
a) Slike bez reda i logike.
b) Nepovezane kosmare.
c) Razlicite simbole i predznake.
d) Poznate stvari i bliske osobe.

12. Osoba koja trazi pomoc od vidovnjaka je:
a) Ogranicena ili glupa.
b) Lakoverna i naivna.
c) Radoznala ili nesigurna.
d) Nalazi se u nekim problemima, sujeverna.

13. Vidovnjakom se postaje:
a) Zahvaljujuci predstavi i licnom ubedjenju u neke sposobnosti koje drugi nemaju.
b) Osnivajuci preduzece koje se bavi vidovnjastvom.
c) Vidovnjastvo je dar, ili ga imate ili nemate.
d) Ucenjem i dugogodinjim radom, kao i u svemu drugom.

14. Kada ste bili mali zeleli ste da postanete:
a) Sudija, pravnik, zanatlija (neko od zanimanja).
b) Trgovac, bankar.
c) Lekar, vidovnjak, umetnik.
d) Novinar, istrazivac, sportista.

15. Nude Vam se cetiri putovanja. Vi cete izabrati:
a) Havaje, da zivate u egziticnim mogucnostima odmora.
b) Tajvan, kao novo trziste za trgovacke poslove.
c) Tibet, radi novog duhovnog iskustva.
d) Egipat, da uzivate u lepoti odmora i u kulturno-istorijskim spomenicima.

16. Neko iz Vase okoline Vam sprema zamku kako bi proverio Vase mogucnosti predvidjanja:
a) Potrudicete se da dokazete njegovu naivnosti i da ga razuverite u sumnjicavosti.
b) Vredja Vas sto imaju tako malo poverenja u Vase vidovnjacke sposobnosti.
c) Smatrate da svako ima pravo na sumnju i testiranje.
d) Odgovoricete precizno na svako postavljeno pitanje.

17. Osim vidovidosti voleli bi da imate i neki drugi dar:
a) Telekinezu.
b) Moc hipnoze.
c) Isceliteljsku moc.
d) Moc magnetizma.

18. Moguce je da ste u proslom zivotu bili:
a) Arhitekta ili zanatlija.
b) Kralj, predsednik ili sef drzave.
c) Umetnik, lekar, iscelitelj, prorok ili vrac.
d) Ziveli ste bez neke vece titule.

19. Da biste bolje upoznali osobu koja Vam se dopada:
a) Upusticete se u obicnu diskusiju.
b) Diskretno ispitujete njene/njegove prijatelje, susede i poznanike.
c) Bez oklevanja vadite Vase karte, kristalnu kuglu ili sredstva koja koristite u radu.
d) Postavicete joj pitanja na koja mozete dobiti direktne odgovore.

20. Udvara Vam se osoba suprotnog pola, ali Vi ste indiferentni:
a) Recicete mu/joj pravu istinu.
b) Predocicete mu/joj bolju buducnost sa nekom drugom osobom.
c) Upotrebicete sva svoja vidovnjacka znanja, kako bi proverili da li ste zaista Vi ta osoba.
d) Pokusacete da se distancirate i recicete da ste zauzeti.

21. U bliskoj buducnosti Vi cete biti:
a) Uspesni, prevazicicete razlicita ogranicenja.
b) Ekonomski nezavisni, po principu: sam svoj bankar.
c) Napredovacete u svojim sposobnostima i razvijacete vidovnjastvo.
d) Napredovacete u svojoj karijeri.

REZULTATI TESTA

Najvise odgovora pod “a”:
Za Vas je zivot lisen svake zagonetke, misterije ili ezoterizma. Verujete samo u ono sto vidite svojim ocima i vise volite da zivite bez dodatnih kompikacija, koje bi u Vas zivot moglo da unese vidovnjastvo ili slicne teme. Insistirate na dokazima i opipljivim cinjenicama, ponekad delujete suvise rigidnio i netelerantno za razlicita misljenja ili vidjenja sveta. Na zalost odbacujete mogucnost razlicitosti, koje se zasniva na drugacijem kvalitetu i zivotnom iskustvu.

Najvise odgovora pod “b”:
U osnovi Vi ste lukavi, proracunati, prepredeni i bez mnogo skrupula Vi biste upotrebljavali mogucnost vidovitosti i sve njene imlikacije kako biste smisljeno dosli do svog cilja i zadovoljili sebe, na takav nacin varajuci lakoverne i naivne Vi biste profitirali od njihovog verovanja. Za Vas je to normalno da se “snalazite” i koristite svoje sposobnosti u pravcu koji donosi zadovoljenje Vasih ciljeva (cilj opravdava sredstvo).

Najvise odgovora pod “c”:
Vi ste veliki altruista, usluzni ste i istinski daroviti, oslanjate se na svoje intuitivne sposobnosti i na unutrasnji “dar”. Vas primarni cilj je da pomognete Vasoj blizoj okolini dobrim savetima, svojim misljenjem i strucnim predvidjanjima. Duboko ste ubedjeni u pozitivnu stranu sudbinskih tumacenja i pomocnih uticaja, kao i da ezoterizam vlada svetom. Niko Vas ne moze ubediti, da vidovnjastvo nije efikasno i delotvorno.

Najvise odgovora pod “d”:
Ponasate se razumno, najsigurniji ste kada sve mozete da objasnite uzrocno-posledicnom vezom i zakonima logike. Verujete u svoju moc rasudjivanja, utvrdjene cinjenice, konkretne pojave, dokaze, materijalne pokazatelje. Odbacujete mogucnost predvidjanja dogadjaja i ne dozvoljavate da Vam neko menja Vasu sliku sveta ili koncenpciju koju imate. I pored ovakvog stava Vi ste dovoljno tolerantni, postujete druge, njihovo misljenje. Prihvatate njihov nacin zivota i njihovo misljenje koje se bitno razlikuje od Vaseg.

Treće oko

Treće oko